niedziela, 22 grudnia 2013

Sałatka śledziowa

Miałam ochotę na te święta zrobić zupełnie coś innego niż zwykle. Oklepały mi się "tradycyjne" potrawy. Oczywiście będą te które zawsze, ale oprócz tego - właśnie sałatka śledziowa. W kolejnych postach, kolejne nowości i to co zwykle.

Potrzebujemy (ilość na niewielką salaterkę):
4 płaty śledzia
mały słoik konserwowej papryczki
pół słoika konserwowych ogórków
2 cebule
4 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez jakąś godzinę. Do tej sałatki to wystarczy. Kroimy je w małą kostkę. Warzywa również kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka musi się przegryźć, więc warta zrobić ją dzień czy dwa wcześniej przed podaniem. Szybko i smacznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz