niedziela, 22 grudnia 2013

Piernik

Święta bez piernika - nie, tak nie wypada ;)

Jeśli chcemy wysoki piernik i nie zamierzamy go przekładać powidłami wystarczy keksówka, ale jeśli chcemy przełożyć ciasto to potrzebujemy długiej blaszki - ok 40cm.
Potrzebujemy:
2,5 szkl. mąki
250g miodu (lekko podgrzanego)
3/4 szkl. cukru
2 łyżki masła
2 jaja
opakowanie przyprawy do piernika
1 1/2 łyżeczki sody
125 ml mleka

Polewa czekoladowa:
3/4 tabliczki czekolady (może być gorzka lub deserowa)
80 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka masła

Jaja, masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Potem dodajemy przesianą mąkę z przyprawą korzenną, miód oraz sodę zmieszaną z mlekiem. Przekładamy do formy i zanim wstawimy do piekarnika, warto żeby ciasto chwilę odpoczęło - ok godzinki. Pieczemy 40-45 minut w 180C.

Ciasto możemy przełożyć powidłami, a już na pewno polewamy czekoladą.
Śmietankę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej czekoladę. Jak się to połączy dodajemy masło. Polewamy ciasto. Dekoracja dowolna.

Powidła do przełożenia:
Ten przepis znalazłam w sieci, ale gorąco go polecam. Wyszedł w sumie krem śliwkowy, ale tak niesamowicie aromatyczny i smaczny, że żałuje że nie można przesyłać zapachów ;)
Potrzebujemy:
słoik powideł śliwkowych (ja miałam swoje własne osobiste, nie jestem w stanie polecić konkretnej firmy)
ze dwie garstki suszonej śliwki
sok z całej pomarańczy
skórka z połowy pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu lub 2 laski
Wszystko razem zagotowujemy i gotujemy przez jakieś 5 minutek. Jeśli użyliście lasek cynamonu to je wyjmicie i wszystkie pozostałe składniki zblenderujcie. Tak przygotowanymi powidłami przekładamy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz