niedziela, 22 grudnia 2013

Sernik na czekoladowym spodzie

Osobiście ta wersja sernika smakuje mi najbardziej. Może przez ilość białek dodanych do sera, ale jest on naprawdę delikatny.

Na dużą blachę:
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka cukru
1 całe jajo
3 żółtka (białka dodajemy do białek w masie serowej)
kostka miękkiego masła
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki łączymy razem. Dzielimy na dwie części. Wkładamy do zamrażalniki na 2 godzinki. Ja robię to ciasto dzień wcześniej.

Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
pół kostki masła
5 jajek
1 budyń waniliowy
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki śmietany
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło. Jak się wszystko połączy to dodajemy małymi porcjami ser z budyniem i śmietanę. Wszystkie białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Opcjonalnie można dodać rodzynki lub mieszankę skórek.

Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, na to wylewamy masę serową i przykrywamy kolejną warstwą startego ciasta. Pieczemy ok godziny w 180C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz