Składniki:
2 szkl. mąki
2 szkl. drobno utartej marchewki
1 1/2 szkl. cukru
1 1/4 szkl. oleju
4 jaja
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy niewielkimi porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz olej. Na sam koniec dodajemy marchewkę. Do tego ciasta można również dodać bakalie, ale moim zdaniem sama marchewka smakuje najlepiej. Pieczemy w 180C ok 60minut. I gotowe. Smacznego.
Do tego ciasta za dużo utarłam marchewki i wyszło za ciężkie - nie urosło jak zwykle, ale było mokre i pyszne ;) nie ma tego złego..
Piękne ciasto Paulinko, muszę i ja spróbować takie zrobić :) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuń