piątek, 29 listopada 2013

Gulasz z boczniaków

Trzeba opublikować coś innego niż ciasta. W końcu nie samymi łakociami człowiek żyje ;).. chociaż jakby sie uprzeć..
Nie wiem dlaczego, ale jak kupuje boczniaki to się mnie wszycy pytają co z nich można zrobić. I coś mi się zdaje, że jeszcze się u nas nie docenia tego grzybka. Boczniaki są naprawdę delikatne i smaczne. I świetnie komponują się z wieloma warzywami i przyprawami. Świadczy o tym chociażby wcześniejszy przepis :)

Składniki:
250g boczniaka
1 czerwona papryka
1 puszcze pomidorów
1 cebula
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chilli pieprz cayen
1 łyżeczka czosnku w proszku
sól
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
2 l bulionu warzywnego

Ja swoją pracę zaczynam od pokrojenia wszystkich warzyw w kostkę. Później tylko po kolei je dodaje. Tak więc, na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę. Obsmażamy ją ze szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy paprykę. Całkość smażymy 3 minutki, żeby wszystko przeszło smakiem, dodajemy boczniaka i resztę przypraw. Smażymy jeszcze z 5 minutek i dolewamy bulionu. Dusimy całość  20 minut, poczym dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i łyżeczkę cukru. Gotujemy jeszcze z 10 minut i gotowe.
A całość wygląda tak:

1 komentarz: