500g boczniaka
1duża czerwona cebula
2 łyżki oleju
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 1/2l wody
1 marchewka
1 pietruszka
1 por
mały seler lub połowa dużego
1 1/2łyżki przyprawy do flaczków
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
garść majeranku
sól,pieprz
Z marchewki, pietruszki, pora, selera - gotujemy wywar (oczywiście trochę solimy i pieprzymy). Podczas gotowania rosołku zajmiemy się grzybami. Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju. Grzyby - odcinamy grubsze części korzonka, a kapelusze tniemy w centymetrowe paski. Dlatego warto wybrać duże boczniaki. Jak się cebula podsmaży to dodajemy czosnek, trochę soli. Przemieszamy wszystko i dodajemy boczniaki. Smażymy jakieś 5minut i dodajemy wszystko do naszego bulionu. Dodajemy przyprawę do flaczków i majeranek. Gotujemy wszystko jeszcze 30minut i gotowe. Smacznego.
Wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuń