
składniki:
1 pierś z kurczaka (lub 1/3 pieczonego kuraka)
1 szkl. ryżu
parę łyżek majonezu
3 ogórki korniszonki
1 łyżka musztardy
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki rodzynek
Pierś gotujemy w bulione do miękkości, studzimy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Ewentualne mięsko z pieczonego kurczaka (lub indyka) też kroimy w kostkę. Szklankę ryżu gotujemy w 2 szklankach wody osalamy i dodajemy łyżeczkę masła. Gotujemy aż wchłonie całą wodę. Fasolę przekładamy na sitko i przelewamy wodą, aż będzie czysta. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy do smaku. Można dodać dwie małe różnego koloru papryki lub dodać marynowane cebulki zamiast ogórka:) i gotowe.
Tak po słowie - właśnie się dopatrzyłam, że w tej wersji użyłam kukurydzę zamiast fasolki. Chyba akurat to miałam na stanie. :)
Mniam, mniam, pychotka!
OdpowiedzUsuń