piątek, 29 listopada 2013

Szarlotka z bezikiem ;)

Tak przy okazji wcześniejszego wpisu. Dzisiejsza szarlotka ;) oczywiście nie mam dobrego zdjęcia, ale i tak polecam gorąco :)

Składniki na kruche ciasto
3 żółka
1 jajo
3 szkl.mąki
1 magraryna
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy

Beza:
3 biała
3/4szkl. cukru
szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i na końcu dodajemy cukier.

Jabłka:
przepis z poprzedniego wpisu lub
1 kg jabłek (drobno pokroić)
ok. 1 szkl. cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jabkła myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy aż się całkiem rozlecą, dodajemy cukier do smaku i cynamon. Wystudzamy i do letnich dodajemy mąkę ziemniaczaną, która zagęści naszą masę.

Z podanych składników wyrobiamy ciasto, dzielimy na dwie części (mniejszą i większą) i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Większą częścią ciasta wykładamy spód formy i pieczemy 15 minut 180C. Na to kładziemy wcześniej przygotowane jabłka, na nie bezę i ponownie ciasto. Pieczemy w 180C przez 20 minut, później zmniejszamy temperaturę na 150C i pieczemy jeszcze 20 minut żeby beza się wysuszyła. Jeśli ciasto po tym czasie będzie blade podnosimy temperaturę na 180C i dopiekamy jeszcze 10 minutek. Później tygo wystudzamy szarlotkę posypujemy cukrem pudrem i gotowe :)
Ciasto na iwerzchu jest chrupkie jak herbatnik. Ciepła jeszcze można podawać z lodami ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz