Potrzebujemy dwóch długich brytfanek o takich samych gabarytach, ponieważ pieczemy dwa ciasta.
Składniki na ciasto:
8 jaj
40 dag cukru pudru
40 dag mąki
20 łyżek oleju
10 łyżek ciepłej, przegotowanej wody
2 łyżki kakao
Żółtka ucieramy z cukrem, dolewamy ciepłej wody i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. Rozdzielamy połowę ciasta do formy a drugą część mieszamy z kakaem. Pieczemy w 170C przez ok 40minut. (+ / -). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Później kroimy je w równe ok. centymetrowe plastry.
4 szkl. mleka
1 1/2szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 1/2 kostki margaryny
3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka mieszamy z mąkami. Dolewamy na gotujące mleko i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Potem ucieramy z margaryną na gładką masę. Każdą kromkę smarujemy masą i przekładamy na przemian. Polewamy całość czekoladą. Zostawiamy ciasto na pół godzinki, żeby wszystko się związało i kroimy na ukos. I gotowe.
Polewa:
1 kostka masła
4 łyżki wody
3 łyżki kakao
1 szkl. cukru
Wszystko wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy aż woda trochę odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Polewa nie może zupełnie wystugnąć bo zgęstnieje za bardzo i trudno będzie się rozprowadzała po cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz