poniedziałek, 25 listopada 2013

Metrowiec

Były urodziny mojego dziecka. Jeśli macie sporą rodzinkę polecam metrowca. Wychodzi tego tak dużo, że z pewnością nie zabraknie. Prezentuje się też bardzo efektownie ;)
Potrzebujemy dwóch długich brytfanek o takich samych gabarytach, ponieważ pieczemy dwa ciasta.
Składniki na ciasto:
8 jaj
40 dag cukru pudru
40 dag mąki
20 łyżek oleju
10 łyżek ciepłej, przegotowanej wody
2 łyżki kakao

Żółtka ucieramy z cukrem, dolewamy ciepłej wody i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. Rozdzielamy połowę ciasta do formy a drugą część mieszamy z kakaem. Pieczemy w 170C przez ok 40minut. (+ / -). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Później kroimy je w równe ok. centymetrowe plastry.



Krem:
4 szkl. mleka
1 1/2szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 1/2 kostki margaryny

3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka mieszamy z mąkami. Dolewamy na gotujące mleko i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Zagotowujemy i  odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Potem ucieramy z margaryną na gładką masę. Każdą kromkę smarujemy masą i przekładamy na przemian. Polewamy całość czekoladą. Zostawiamy ciasto na pół godzinki, żeby wszystko się związało i kroimy na ukos. I gotowe.

Moi nieodłączni asystenci :) przy pomaganiu mi mieli najwięcej radości z wylizywania czekolady ;)
Polewa:
1 kostka masła
4 łyżki wody
3 łyżki kakao
1 szkl. cukru
Wszystko wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy aż woda trochę odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Polewa nie może zupełnie wystugnąć bo zgęstnieje za bardzo i trudno będzie się rozprowadzała po cieście.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz