wtorek, 29 października 2013

Makaron pappardelle z kurkami

Są takie dania, że robię i dopiero później się zastanawiam nad proporcjami. Tutaj mamy kluchy z grzybami, ale oczywiście co zrobiłam??nie wziełam pod uwagę że się grzybki kurczą. To robiłam jakiś czas temu kiedy jeszcze z lasu mogłam sobie przynieść kureczki. No i oczywiście było ich stanowczo za mało, żeby znaleźć je na talerzu, ale wyszło mimo wszystko smaczne.

Składniki (już poprawione):
makarnon pappardelle ugotowany wg upodobań (na dwie osoby myślę że ok500g wystarczy)
1 1/2 szkl. kurek (mogą być mrożone)
1 cebula
1 miażdżony ząbek czosnku
1 szkl. śmietany 36%
sól, pieprz
łyżka zieleniny
2 łyżki masła

Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę (trochę solimy i pieprzymy), dodajemy do niej czosnek potem kurki i smażymy ok.15minut. Dolewamy śmietanę. Gotujemy aż wszystko zgęstnieje,doprawiamy do smaku. ((Jeśli okarze się, że sos wyszedł za gęsty, możemy go rozrzedzić bulionem warzywnym, niezbyt esencjonalnym. I też nie za dużo. Dolewamy małymi porcjami. ))Wrzucamy w to makaron, wykładamy na talerze i posypujemy zieleniną.
W ramach podpowiedzi, można jeszcze to danie zrobić zmięsem. Podsmażyć np.kurczaka,potem dodać resztę i też będzie pycha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz