niedziela, 20 października 2013

Ciasto dyniowe

Sezon dyniowy trwa, więc ja proponuję ciasto. Mega smaczne i mega mokre :) Wszystkim z pewnością posmakuje. Moim dzieciom oczywiście smakowało i nawet nie przeszkadzały im orzechy.

Potrzebujemy:
3szkl. startej na małych oczkach dyni
szklanka orzechów włoskich potłuczonych na drobno
1/2 szkl. rodzynek (nie są koniecznee)
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 1/4szkl. oleju
4 jaja
2 łyżeczki dosy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 startej gałki muszkatałowej

Jaja ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy na przemian mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz olej. Na koniec dodajemy cynamon, orzechy z rodzynkami oraz dynię. Ciasto przekładamy do formy 25x35 i pieczemy ok 60minut w 180C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz