czwartek, 17 października 2013

Likier cytrynowy

Nie to żebym się ostatnio alkoholizowała ;), ale lubię mieć w swojej spiżarce jakąś naleweczkę czy likier. Używam ich często do deserów (oczywiście nie tych dla dzieci). Z tą cytrynowką też będzie się działo. Wyśmienite jest tiramisu, nabiera nowego smaku. I oczywiście nie mogę się doczekać kiedy przygotuję z tym likierem ... muffinki :) a co dla odmiany będą cytrynowe lekko zakrapiane, ale o tym innym razem.
Potrzebujemy:
dużego słoja
14 cytryn
1 l spirytusu
2szkl. cukru
2 1/2 szkl.przegotowanej wody
 
Wodę mieszamy z cukrem. Cytryny myjemy. Z połowy cytryn wyciskamy sok i mieszamy go z wodą z cukrem, a drugą połowę kroimy razem ze skórkami i wrzucamy do słoja. Mieszamy spirytus z zalewą cytrynową i zalewamy pokrojone cytryny. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnie trzeba to przecedzić przez grube sito i rozlać do butelek. Najlepsze jest jak troszkę poleżakuje, ale można spożywać od razu po odstaniu :) Zdjęcia niebawem.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz