środa, 2 października 2013

Tarta z cukinią

Właściwie nie musi koniecznie być cukinia. Akurat tak się złożyło, że miałam dwie młode w lodówce, a już mi się znudziło leczo. Ta tarta idealnie nadaje się na późny obiad lub kolację. Jest niezwykle lekka, ciasto delikatne i smakowicie się komponuje z warzywami. Ważne jest że nie przytłacza całości. Można dodać szynki pokrojonej w kostkę lub wędzonego kurczaka, który dodatkowo wzbogaci aromat. Można również użyć innych warzyw: zamiast celubi będzie idealny por - nada całości ostrzejszego smaku. Kombinacji jest wiele. Wybierzcie swoją ulubioną :)
Na formę od tarty bądź tortownicę 20-24cm, potrzebujemy:
2 małe cukinie umyte o pokrojone (razem ze skórką) w kostkę
1 mała czerwona papryka pozbawiona nasion pokrojona w kostkę
1 cebula
1 duży pomidor pokrojony w kostkę
2 jaja
pół szkl. mleka
pół pęczku szczypiorku
sól, pieprz
pół łyżeczki czosnku granulowanego
pół łyżeczki gałki muszkatałowej
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki tłuszczu

Na ciasto:
1/4 margaryny
szkl. mąki pszennej (można użyć razowej)
4 łyżki otrąb
+/ - 2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

Zagniatamy ciasto. Najpierw rozcieramy masło z mąką i otrębami, później dolewamy po trochu wody. Ciasto ma być plastyczne i nie przyklejać się do dłoni. Rozkładamy na pergaminie zostawiając wysokie brzegi. Nie przejmujmy się że będą nie równo. Później tego nie widać.


 Na nie kładziemy jeszcze jeden papier i wsypujemy groch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy 15 minut. W połowie pieczenia zdejmujemy papier z grochem. W trakcie kiedy mamy ciasto w piekarniku, robimy farsz. Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Trochę solimy i pieprzymy. Przesmażamy chwilę i dodajemy paprykę, potem cukinie. Na koniec pomidora. Pamiętajmy że nasze warzywa, będą się jeszcze piekły, więc nie musimy trzymać ich na gazie do miękkości. Jeszcze trochę dosalamy i posypujmy czosnkiem. Smażymy całość ok 12-15 minut. Jajka mieszamy z mlekiem, solą, pieprzem, gałką muszkatałową,poszadkowanym szczypiorkiem i parmezanem (nie jest konieczny). Masa jajeczna musi mieć wyraźny smak, żeby całość później nie była mdła. Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy farsz warzywny i zalewamy całość masą jajeczną. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180C i pieczemy +/ - 30minut. Całość musi się ściąć. I gotowe. Można podawać samodzielnie lub z jakąś lekką sałatą.

1 komentarz:

  1. Moja droga sąsiadko! Genialny pomysł! Już mi w brzuchu burczy, chociaż dopiero 07.50 i raptem godzinę temu jadłem śniadanie :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń