piątek, 18 października 2013

Zupa krem brukselkowa

Tak sobie myślę, że często robię kremy. Dlaczego? Bo inaczej smakują, są bardziej wyraziste w smaku. No i oczywiście dzieci zjadają przy okazji wszystkie warzywa.
Składniki:
250g brukselki
1 marchewka
10cm pora ;)
2 spore ziemniaki
seler i pietruszka w ilości razem tyle co jedna użyta marchewka
11/2l bulionu warzywnego
1/2łyżeczki czosnku granulowanego
1/4łyżeczki  ostrej papryki
1/4łyżeczki cukru
ew. sól do smaku
2 łyżki oliwy
2 łyżki zieleniny

Wszystkie warzywa myjemy obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Pora w krążki i przesmażamy chwilę i dodajemy marchewkę, selera i pietruszkę. Dodajemy przyprawy. Brukselkę obieramy z pierwszych liści i odcinamy grubsze ogonki no i również kroimy conajmniej na pół. Wrzucamy do reszty warzyw po jakiś 5 minutach, po kolejnych wlewamy bulion. Gotujemy 30-35minut aż wszystko zmięknie i blenderujemy na jednolitą masę. Wstawiamy ponownie na gaz doprawiamy ew. do smaku i dosypujemy zieleniny.

Można podać z kleksem śmietany, ale i bez jest bardzooo przyjemna w smaku i co ważne nie daje brukselką ;) Ważne bo moje starsze dziecko jest czułe na zapachy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz