wtorek, 18 lutego 2014

Czekoladowe Ciasto z kremem


Kolejne "niedzielne" ciasto. Mokre więc jak moi testerzy stwierdzili - nie trzeba go popijać ;) naprawdę smaczne i inne w smaku niż tradycyjny biszkopt z kremem. Do kawki idealne ..

Potrzebujemy (na blaszkę 26cm):
Ciasto:
440g mąki tortowej
170g masła
4 jaja
440 g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka sody
łyżka octu
370g maślanki

Krem:
2 budynie waniliowe
600ml mleka
masło

Miękkie masło ucieramy z cukrem i dodajemy jajka oraz aromat. Zmniejszamy obroty miksera i dolewamy maślankę zmieszaną z solą oraz przesianą mąkę z kakaem. Na koniec dodajemy ocet zmieszany z sodą. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy 20-30minut w 180C. Odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie gotujemy budyń i studzimy. Później ucieramy masło i dodajemy porcjami budyń. Mieszamy aż się wszystko połączy. Krem gotowy ;)
Ścinamy wierzch ciast, żeby były równe i przekładamy je kremem - smarujemy trochę z wierzchu. Dekoracja dowolna - ja posypałam wiórkami czekoladowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz