wtorek, 18 lutego 2014

Karmelowy popkorn

Macie ochotę na coś słodkiego i chrupiącego? czemu nie "ulepszyć" klasycznego popkornu - zamiast słonego na słodko.

Potrzebujemy:
małej paczki popkormu
łyżka oleju

Do garnk wlewamy olej i jak się trochę podgrzeje to dodajemy kukurydzę. Przykrywamy szybko przykrywką i smażymy aż przestanie strzelać. Odstawiamy.

Przygotowujemy karmel:
3/4 szkl. cukru
łyżka masła
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Rozgrzewamy suchą patelnię i wsypujemy cukier. Grzejemy aż zacznie się rozpuszczać - nie wolno mieszać. Dodajemy masło i ostrożnie mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia. Karmel robi się szybko, więc trzeba uważać żeby nie przypalił. Mieszamy karmel z popkornem i rozkładamy na blasze, żeby wystygł i nie zlepił się w jedną masę. Gotowe. Efekt na zdjęciu. Są tacy co jeszcze dodają sól, ale mi osobiście nie leży ten smak.







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz