piątek, 21 lutego 2014

Ziołowy ryż

 
W poprzednich postach rozpisuję się o ryżu ziołowym, ale ani słowa jak się go robi. Nadrabiam braki..
Na 4 osoby:
3 szkl. ryżu
6 szkl. wody
1 1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka bazyli
1 łyżka oregano
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka masła
2 średnie cebule
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
Ryż gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 20 minut z solą i łyżeczką masła. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle z olejem i odrobiną soli. W połowie gotowania ryżu dodajemy resztę przypraw i usmażoną cebulę. Mieszamy delikatnie i gotujemy dalej. I gotowe. :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz