poniedziałek, 17 lutego 2014

Kurczak w chrupkach kukurydzianych

To przepis, który sobie pozwoliłam wykraść mojej cioci ;) Strasznie mi to smakowało więc podzielę się tym z Wami. Ja zrobiłam dwie wersje tego kurczaka - w ziołach prowansalskich oraz ostrzejsze w papryce i czosnku. Oczywiście wszystko zamarynowałam dzien wcześniej.
Potrzebujemy:
10 kawałków kurczaka
4 łyżki oleju
sól do smaku
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki czerwonej papryki słodkiej
1/4 łyżeczki czerwonej papryki ostrej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 szkl. płatków kukurydzianych
pół szklanki mąki
3 jaja
1/4 szkl. mleka
tłuszcz do smażenia

Jak już wspomniałam we wstępie, kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do dwóch misek. Do obu misek dolewamy po 2 łyżki oleju oraz solimy kurczaka. Do jednej miski wsypujemy zioła prowansalskie a do drugiej mieszankę papryk z czosnkiem. Obie miski przykrywamy folią i odkładamy.



Płatki kukurydziane można troszkę rozgnieść. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Kurczaka maczamy najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w płakach kukurydzianych.
Smażymy na głębokim oleju po 3-5 minut z każdej ze stron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy folią aluminiową i pieczy 30 minut w 180C. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.


Zdjęcie z gotowym podanie zaginęło w akcji ;) albo nie zdążyłam go zrobić. Ale i tak smacznie to wygląda.

1 komentarz: