poniedziałek, 17 lutego 2014

Rolada z boczku

To mięsko poprostu uwielbiam.. i nie muszę wcale dodawać, że gorąco polcam do wytestowania.

Potrzebujemy:
ok 2kg płaskiego boczku, nadającego się do zwijania
2 metki tatarskie
sól, pieprz, majerenak, czosnek granulowany
sznurek do związania
rękaw foliowy

Boczek myjemy suszymy. Rozkładamy na nim dwie metki i zwijamy w roladę. Całość trzeba elegncko związać, żeby nie rozleciało się podczas pieczenia. Zwiniętą już roladę obsupujemy przyprawami - nie żałujmy ich, żeby nasza rolada miała smaczek. Dobrze jest to mięsko przygotować wcześniej, żeby wszystkie przyprawki się wgryzły. Wkładamy do rękawa i pieczemy w 180C ok godzinki - aż mięsko będzie miękkie.




 



Niestety nie zrobiłam już gotowego, ale następnym razem się poprawię.

1 komentarz: