piątek, 21 lutego 2014

Soja a'la Stroganow

Natchnięta wołowinką, postanowiłam zrobić coś na kształt potocznie nazywanego "strogonowa", tyle że bez mięsa. Wyszło całkiem dobre, coś innego ;) Wiem, że się zarzekałam, że nie używam "suszków", ale jak to się mówi - nigdy nie mów nigdy ;) Były poprostu wygodniejsze w użyciu.

Potrzebujemy:
paczki kotletów sojowych
20dag pieczarek
1 czerwona cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżkę śmietany 12%
3 łyżki masła
łyżka oleju
łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka sosu sojowego (nie jest konieczny, ale wzbogacił smak)
1/2 szkl. bulionu lub wody

Kotlety sojowe przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w średnią kostkę.
 Najpierw na łyżce masła obsmażamy pokrojone kotlety sojowe. Odkładamy je na bok i na tej samej patelni smażymy cebulę, dodając pozostałe masło i olej. Trochę solimy i dodajemy pieczarki. Przesmażamy całość ok 5 minut z pozostałymi przyprawami. Dodajemy usmażoną soję, mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy z bulionem. Jak się wszystko połączy dodajemy  śmietankę i przesmażamy jeszcze 5 minutek. Doprawiamy do smaku. Jeśli się okaże, że nasz sos jest za gęsty można dolać jeszcze wody lub bulionu. I gotowe.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz