piątek, 28 lutego 2014

Przekładaniec

Dobre ciasto do herbatki i na jakąś okazję. Nie jest słodkie i mimo kremu nie gryzie się z innymi kremowymi pysznościami ;D

Proporcje na dużą blachę:
20 dag margaryny
40 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżki śmietany 18%
4 jaja
10 dag cukru pudru
słoik powideł śliwkowych (najlepiej oczywiście domowych)
1 szkl. posiekanych przechów włoskich

Z margaryny, mąki, proszku do pieczenia, amoniaku, żółtek i śmietany wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder. Ciasta smarujemy powidłami, wylewamy pianę i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Pieczemy przez 30 minut w 200C. Z racji tego, że nie posiadam dwóch jednakowych foremek swoje ciasta upiekłam jedno po drugim. Trochę to trwało, ale efekt końcowy w sumie się opłacał ;).

 Po upieczeniu oba ciasta przekładamy kremem budyniowym.

Krem:
2 budynie śmietankowe
600 ml mleka
 kostka masła lub margaryny

Gotujemy budyń, studzimy go i miksujemy z miękkim masłem. Nic prostszego.
Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz