środa, 11 lutego 2015

Ciasteczka ślimaczki z marmoladą

<= Jeśli macie pod ręką ...

... i chcieli byście przekąsić coś słodkiego do herbatki to - robimy super chrupkie i delikatne ciasteczka z marmoladką.

Potrzebujemy:
3 i 1/3 szkl. mąki krupczatki
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenie
1 jajo
1 żółtko
szczypta soli
1/3 szkl. mleka
250g margaryny lub masła
4 łyżki oleju
ok.200g marmolady (ja użyłam wieloowocową)

Wszystkie suche składniki przesiewamy i łączymy za pomocą noża z margaryną. Robimy dołek i wlewamy wymieszane jajo, żółtko, mleko i olej. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minutek, żeby się schłodziło. Będzie lepiej się wałkować. Oprószamy stół cukrem pudrem i kawałek ciasta rozwałkowujemy na 1/2cm  tak żeby można było zwinąć roladkę dłuższym brzegiem. Ciasto smarujemy niezbyt grubo marmoladką i zwijamy. Marmoladę uprzednio trzeba rozmieszać łyżką żeby była miękka. Kroimy na jakiś 1cm i układamy na blasze. Pieczemy w 180C przez ok 20 minut.
Pycha. Większość zniknęła jeszcze ciepłe :)



1 komentarz: