poniedziałek, 16 lutego 2015

Sernik z krówką

Zacznę od tego, że przepis od cioci Agaty. Pyszna odmiana klasyku, goszczącego chyba w każdym domu - sernik na kruchym spodzie.

Ciasto:
1 szkl. mąki
5 łyżek cukru pudru
100g masła
2 żółtka
szczypta soli
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Siekamy nożem i dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinkę. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę 20x25 i pieczemy w 180C prze ok.20minut.

Masa serowa:
1 kg sera na sernik
1 szkl. cukru pudru
6 jajek
50g masła
400g masy krówkowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cały czas ubijając dodajemy porcjami ser. Następnie dodajemy roztopioną margarynę oraz wymieszane z cukrem waniliowym mąki. Przygotowaną masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy masę krówkową. Białka ubijamy z solą na sztywno. Do każdej z mas dodajemy po połowie i delikatnie mieszamy. Wylewamy na podpieczone kruche ciasto po kilka łyżek przemiennie - raz sam ser, raz ser z krówką. Pieczemy w 175C przez 50-60minut. Można całość polać czekoladą.


3 komentarze: