niedziela, 22 lutego 2015

Obiadek wegetariański II

Z cyklu kuchnia wydała :) obiadek dla wegetarianina - pure ziemniaczane, boczniaki a`la kotlet, surówka z czerwonej kapusty

Pure: 1 kg ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Później odcedzić i utłuc. Do nich dokładamy śmietany z przyprawami i dalej tłuczemy tłuczkiem. Doprawiamy jeszcze do smaku.

Kolety: boczniaki, jajo, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia. Grzybki myjemy, obcinamy im ogonki, delikatnie solimy. Jajo rozkłócamy z solą i pieprzem. Zanurzamy grzyby i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na gorącej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na brązowo.

Surówka: kaputa czerwona, jabłko, cebula, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Kapustę siekamy bardzo drobno, dodajemy jabłko pokrojone w drobną kostkę i drobno posiekaną cebulkę. Całość solimy i odkładamy na parę minut, żeby kapusta skruszała. Później zalewamy ją jogurtem i doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz