poniedziałek, 9 lutego 2015

Placek po węgirsku

Kolejna propozycja to placek po węgiersku w moim wykonaniu. Oczywiście jak zwykle w dwóch wydaniach - z mięskiem i bez niego ;)
Potrzebujemy:
sos:
3/4 kg karkówki
1/2 papryka
1/2 kg pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kostki rosołowe
3 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1l wody

placki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
czosnek,
sól, pieprz

Zaczynamy od sosu, bo będzie się dusił ok 2godzin, żeby mięsko było delikatne. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w nie za dużą kostkę. Jedną kostkę rosołową rozcieramy w oliwą. Smarujemy tym mięsko i obsmażamy. Zalewamy litrem wody i dusimy na wolnym ogniu. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w cienkie paski papryczkę. Wszystko dokładamy do garnka z mięsek dodajemy kostkę rosołową i dusimy. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusimy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku.
Ziemniaki ścieramy na średniej tarce razem z cebulą, dodajemy 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Smażymy duży placek. Na połowę wykładamy gęsty sosik, przykrywamy drugą połową. Na wierzch kleksik śmietanki 18%. I bomba.
W wersji "bez" poprostu nie dodałam mięsa. Udusiłam z przyprawami warzywka. Też pycha.

Na zdjęciu powyżej wersja "bez" z ręką małżonka. Niestety nie mogę spokojnie robić zdjęć, wszyscy chcą od razu jeść :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz