niedziela, 22 lutego 2015

Obiad wegetariański III - czyli zupa z soczewicy

Pożywna, zdrowa, rozgrzewająca zupka z soczewica. Prosta w przygotowaniu i w sumie mało pracochłonna.
Potrzebujemy:
2 marchewki
1 średnia cebula
1 1/2 szkl. czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów pokrojonych
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chilli pieprz cayene
natka pietruszki lub kolendra
2 l bulionu warzywnego

Soczewice płuczemy. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut. W tym czasie siekamy drobno warzywa i smażymy, dodajemy imbir, kurkumę, chilli, sól a na koniec pomidory. Pod koniec gotowania wrzucamy usmażone warzywa i gotujemy kolejne 20 minut. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę i od razu wyłączmy zupkę. Podawać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz