piątek, 27 lutego 2015

Zapiekanka makaronowa pod beszamelem z kurczakiem

Jak już przy okazji wspomniałam uwielbiam oglądać programy kulinarne. Są dla mnie inspiracją w kucharzeniu domowym, ale niejednokrotnie podkradam pomysły :|) tak i tym razem. Zupełnie inna zapiekanka z makaronem, szybko się robi i jest pycha.
 Jak widać powyżej to właściwie większość składników :)
tak więc, potrzebujemy
20dg boczku wędzonego
pierś z kurczaka
6 pieczarek
2 szalotki
dowolna przyprawa do kurczaka (ja użyłam złocistej i po węgiersku)
zioła prowansalskie
trochę oliwy
20dag sera żółtego do posypania zapiekanki

Zaczynamy od zamarynowania piersi. Myjemy je, nacinamy jakbyśmy chcieli zrobić kieszonki, posypujemy przyprawami i oliwą. Odstawiamy. W tym czasie wstawiamy wodę i gotujemy makaron al dente.
Szalotki siekamy drobno, obsmażamy na małej ilość tłuszczu i dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Jak się przesmaży dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Możemy doprawić. Odstawiamy.
Smażymy z dwóch stron pierś z kurczaka przez chwilkę i wstawiamy do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie kroimy pod skosem. Robimy beszamel.
Beszamel:
25g margaryny
25g mąki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
300 ml mleka
2 łyżki parmezanu
2 łyżki sera który pójdzie na wierzch
sól, pieprz

W rondelku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy mąkę i mieszamy szybko żeby mąką się zrumieniła. Ściągamy z ognia i mieszając wlewamy mleko. Dodajemy przyprawy i wracamy na ogień. Mieszamy aż zgęstnieje nam sos i dodajemy sery. Doprawiamy do smaku i w sos wrzucamy obsmażony boczek z pieczarką.
 Składamy zapiekankę. Na makaron wylewamy sos. Na to układamy kurczaka i posypujemy serem żółtym. Pieczemy aż się ser zrumieni i rozpuści.


Całość prezentuje się świetnie. Pyszne, pożywne naprawdę polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz