Na 10 burgerów:
1kg mięsa mielonego (ważne żeby nie było za chude musi się troszkę tłuszczyku wytopić)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól, pieprz do smaku
ew. jakaś przyprawa grilowa
ulubione bułki
Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rumiano - oczywiście troszkę ją solimy i pieprzymy. Przestudzamy i dodajemy do mięsa razem z czosnkiem solą i pieprzem. Wyrabiamy ok. 5 minutek mięsko wtedy zmienia konsystencję. Lepimy kotlety - moje były mniej więcej średnicy bułki i grubości ok 1,5cm.
Tacki grillowe smarujemy olejem i układamy kotlety. Smażymy ok 7 minut po każdej ze stron lub inaczej odwracamy wtedy kiedy mięsko samo zacznie odchodzić od tacki.
No i oczywiście dodatki. U mnie były nimi: sałata, pomidor, ogórek kiszony, młoda cebulka.
Sos: 1/2 szkl. majonezu, 1/3 szkl. ostrego ketchupu, 1/3 szkl. musztardy. Wszystko mieszamy :)
Tadaa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz