czwartek, 26 czerwca 2014

Ciasto z porzeczkami


Ciasto nie urosło zbyt duże, bo porzeczki puściły sok i było za ciężkie. Nie zmieniło to smaku. Delikatne ciasto z kwaskowymi owocami i bitą śmietaną. Do popołudniowej kawki nic więcej nie trzeba.
 Na tartę:
2 jaja
3/4 szkl.cukru
cukier waniliowy
3 łyżeczki masła
5 łyżek śmietany
3 łyżki oleju
2 szkl. mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło i kolejno: śmietanę, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy i ułożyć na nim owoce. Piec 40 minut w 180C. Po wyciągnięciu posypujemy od razu cukrem pudrem. I gotowe. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz