środa, 4 czerwca 2014

Zapiekany brązowy ryż z warzywami

Propozycja bezmięsna. Przyjemnie pachnący ryż i niezwykle sycące danie :)

Na 2 osoby:
1 torebka brązowego ryżu
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
1/3 kalafiora
marchewka
2 łyżki bułki tartej
5 łyżek startego sera żółtego
2 łyżki świeżych ziół
1/2 puszki groszku
2 łyżki masła
1 łyżezka granulowanego czosnku
2 łyżki słonecznika
sól, pieprz do smaku

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulkę pokroić w kostkę przesmażyć na maśle. Troszkę posolić i popierzyć przyprawić czosnkiem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę. Smażyć z 5 minutek i dodać pokrojoną cukinię. Smażyć jeszcze z 10 minutek, aż wszystko będzie miękkie. Dodać groszek, słonecznik, 2 łyżki sera żółtego i świeże zioła. Ja dodałam, kolendrę, oregano i rozmaryn. Dodać do tego ugotowany ryż i przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem. Całość posypać bułką tartą i resztą sera żółtego. Zapiekamy przez 30minut w 180C. I smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz