poniedziałek, 2 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe inaczej

Teraz będzie seria drożdżowa :) nie to że nie mam swojego ulubionego przepisu, ale lubię próbować nowe. Oglądam sporo programów kulinarnych, a i nie gardzę przepisami od znajomych. Taki właśnie zamieszczam poniżej. Szczerze mówiąc będzie to chyba jeden z moich ulubionych, a to z powodu:
1. nie czerstwi się i przez 3 dni jest świeży (duuuuży +)
2. nie trzeba wkładać siły fizycznej do jego wyrobienia
3. bombowo smakuje

Trzeba tylko pamiętać o kolejności wsypania składników. Jest to bardzo ważne.
W dużej misce dodajemy kolejno:
10 dag rozkruszonych drożdży
1 1/2 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
1 szkl. oleju
1 szkl. mleka
6 roztrzepanych jajek
5 szkl. mąki
 Odstawiamy na 3 godziny. Przez ten czas ciasto sobie fermentuje i zmienia :)

 Po 3 godzinach mieszamy całość do połączenia wszystkich składników i pieczemy 45minut w 180C. I wszystko.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz