wtorek, 10 czerwca 2014

Wegetariańskie burgery

Przy okazji grillowania mięsa nie obyło się bez wersji "bez" ;) Ta propozycja to właściwie falafel, ale ja to nazwałam burger wegetariański - bo w bułce i z całą resztą ;) może oczywiście być podany np. w picie albo naleśniku.

Na 2 osoby:
ok. 400g cieciorki (może być z zalewy)
70g czerstwego razowego chleba
1 mała cebulka
sól, pieprz, chilli
trochę oliwy
łyżka posiekanej kolendry
1 jajo
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Jeśli mamy cieciorkę z puszki to odlewamy z zalewy i miksujemy. To samo robimy z chlebem razowym. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rumiano. Troszkę solimy i pieprzymy. Dodajemy do zmielonej cieciorki. Mieszamy wszystko razem - cieciorkę, chleb, cebulkę, kolendrę i przyprawy. Doprawiamy do smaku. Jeśli masa jest za sucha można dolać troszkę oliwy. Formujemy małe kotleciki obtaczamy w jaju i bułce, potem smażymy na złoto. Dodajemy swoje ulubione dodatki i smacznego !
Wspólna część z grillowaniem to grillowana buła ;)
A tak wyszło. Całkiem apetycznie.
 Jako dodatek były jeszcze grillowane warzywka :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz